Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki Filistin devletine karşı olma açıklamalarını değerlendirdi. Miller, "İsrail'in kalıcı güvenliğini sağlayarak uzun vadeli sorunları çözmenin, Gazze'yi yeniden inşa edip yönetimini kurarak güvenliği sağlamanın, bir Filistin devleti kurmanın dışında yolu yok." ifadelerini kullandı.

Sözcü, Netanyahu'nun ABD'ye, savaş sonrası senaryolarda "bir Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu" açıklamasını hatırlattı. Netanyahu'nun bu konuda doğrudan görüşmeler yaptığını vurgulayan Miller, "İsrail'in kuruluşundan bu yana karşılaştığı zorluklarla başa çıkması için tarihi bir fırsat var ve ülkenin bu fırsatı değerlendireceğini umuyoruz." dedi.

Miller, ABD'nin İsrail'e olan desteğinin devam ettiğini, ancak farklılıkların olabileceğini söyledi. ABD'nin İsrail'e sağladığı destek konusunda sorulan bir soruya, "İsrail'e desteğimiz kuvvetli bir şekilde sürüyor. Ancak bu, iki ülke arasında hiçbir farklılık olmadığı ve olmayacağı anlamına gelmiyor." şeklinde cevap verdi.

Netanyahu'nun bu açıklamaları, bölgedeki gerginliği artırabilir ve Filistin-İsrail ilişkilerinde yeni bir aşamaya işaret edebilir. Miller'ın açıklamaları, ABD'nin bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve İsrail ile Filistin arasında uzlaşma çabalarını desteklediğini gösteriyor.