AV YASAĞI BİTTİ

AV YASAĞI BİTTİ

Av yasağı bitti balıkçılar denize indi

2019-2020 balık sezonunun 1 Eylül itibariyle açılmasıyla birlikte gece saatlerinde büyük umutlarla denize açılan balıkçılar ilk günden umduklarını bulmanın mutluluğunu yaşadı.

Tezgâhlar balıkla doldu taştı fiyatlar bi o kadar düştü. Bugünden itibaren fiyatların biraz daha düşeceği ve 10 gün sonra fiyatların iyice düşeceği biliniyor.

Peki Eylül ayında hangi balıkları tüketmeliyiz?

Eylül ayında kılıç ve sardalya balıkları hâlâ lezzetlidir. Palamut balığı daha fazla büyüyor ve daha değişik lezzetlerle tüketilebilir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çipura, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır ve tam sofralarda yeri hazırdır.

Ancak çinekop gibi yavru balıklardan uzak durun. Unutmayın ki çinekop ve sarıkanat lüferin yavrusudur ve 20 cm’nin altında avlanması yasaktır. Palamut için yasal boy ise 25 cm’dir.

BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Her balık ya da su ürününün yeterince omega 3 yağ asidi içermeyebilir. Bu asidin, yağlı balıklarda fazla bulunduğunu, bu balıklara, somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi, tirsi ve morina balığı gibi balıkların örnek verilebileceğini bilinmektedir.

* Kalp hastalıklarını önlemeye yardımcıdır.

* Kandaki yağ düzeyinin dengelenmesini sağlar.

* Göz sağlığını destekler.

* Stres ve depresyon tedavisinde yardımcı olur, intihar riskini azaltır.

* Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.

* Cilt sağlığını korur.

* Beyin gücünü arttırır, hafızayı güçlendirir.

* Kemikleri sağlamlaştırır, eklemleri korur.

Balık aynı zamanda proteininden en çok faydalanılan besin türüdür. İnsan vücudu balık proteinin %93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde çok düşüktür.

Balık ile beslenen ülkelerin çok daha uzun yaşadığı bilinmektedir. Balığı taze tüketmek çok önemlidir.

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

* Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık bayatlarken gözleri buğulanmaya başlar ve içeri çöker.

* Taze balığın derisi gergin ve parlak olur.

* Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.

* Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir.

* Balıkçıların söylemlerine göre ise taze balığa arı bayat balığa sinek konarmış. 

BALIK PİŞİRME YÖNTEMLERİ

1. Kızartma

2. Izgara

3. Marinasyon

4. Tütsüleme

5. Gravlaks

6. Buharda pişirme

7. Sığ kızartma

8. Fırınlama

9. Tuzda pişirme

Tuzda BALIK tarifi

Malzemeler:

* 1,5 kilo tuz

* 5 adet orta boy yumurta

* 1 adet somon balığı

* 10-15 adet salamura asma yaprağı

* 1 limonun yarısı

* 1 yemek kaşığı tereyağı

* 4-5 sap taze kekik

* 2-3 diş sarımsak

Yapılışı:

1. Yumurtaları geniş ve derin bir kaseye kırın, üstüne tuzu ilave ederek hamur kıvamı alıncaya kadar yoğurun.

2. Hazırladığınız tuzlu harçtan bir miktar alın ve balığın boyu uzunluğunda borcama yayın. (Yarım santim kalınlığında olması yeterli)

3. Borcama yaydığınız tuzlu harcın üzerini kapatacak kadar asma yaprağı döşeyin.

4. Temizlenmiş ve yıkanmış balığı asma yapraklarının üstüne yerleştirin.

5. Balığın içine taze kekikleri, dilimlediğiniz limonları, sarımsakları ve tereyağını koyun.

6. Balığın üstünü asma yapraklarıyla kapatın. Kalan tuzlu harç ile balığın üstünü hiç boşluk kalmayacak şekilde sıvayın.

7. 250 derece önceden ısıtılmış fırından 40 dakika pişirin.

8. Katılaşan tuzlu harcı bir bıçak yardımıyla kırın (dikkat edin sıcak). 

9. Üstündeki tuz ve asma yaprağı tabakasını temizleyip servis yapın.

YORUM EKLE