Beden eğitim, faaliyetlerinin bünyede olduğu kadar karakter üzerinde de yapıcı etkisi bulunmaktadır. Kişiye yaşama azmi ve mücadele kazandırır. Liderlik ve işbirliği yapma, arkadaşlık, yiğitlik, doğru ve güzeli takdir etme ve ayırt etme duygusunu geliştirir. Hoşgörü ve feragat sahibi yapar. Okullar, öğrencilerin öğrenme olanaklarını iyileştirmek için çalışmaya devam ederken, bu süreçte pek iyi sonuçlar doğurmayacak korkutucu bir akıma doğru yöneldikleri görülüyor maalesef.
Bazı okullar, öğrencilere matematik, fizik, kimya diğer temel derslere daha fazla vakit sağlamak için beden eğitimi ders saatlerini azaltıyor.
Beden eğitiminin ‘daha önemli’ dersler için arka plana atıldığı bu zamanda, istenen sonuçları vermemesi muhtemel. Problemin bir kısmı, beden eğitimi dersinin sık sık çocukların kendilerini eğlendirerek aktif bir şekilde vakit geçirme fırsatı buldukları bir ders olarak algılanmasında yatıyor. Ya da bazı durumlarda da geleneksek öğrenmeye ara verilen, bir çeşit stres atma ve rahatlama yolu olarak görülebilmektedir. Oysaki yapılan araştırmalar ve bulgular, bunların çocuğun genel sağlığı için çok değerli olduğunu gösteriyor. Dahası, fiziksel aktivitenin öğrenmeyi daha geniş bir bağlamda desteklediğini ortaya koyan bulgular her geçen gün artmaktadır.
Ancak burada beden eğitimi dersinin rolü, sadece öğrencilerin diğer alanlardaki öğrenme yeteneklerinin arttırılması ile sınırlandırılmamalıdır. Aksine, kendi konusu ve amacı içerisinde de anlamlı öğrenme deneyimleri sağlamalıdır. Çocukların okul öncesi eğitimleri de çok önemlidir. Yalnız okul öncesi eğitimde kazandıkları becerilerinin yanı sıra bedenlerinin gelişimi ile alakalı yapılacak aktiviteler de çok önemlidir okul öncesi dönemde bedensel aktiviteler çocuğun fiziksel olarak gelişmesine katkı sağladığı gibi ruhen de mutlu olmasını sağlayacaktır.Onun için bu dönemde kazanacakları her tür olumlu özellik hayatlarının temelini atma adına iyi bir başlangıç olacaktır.Beden Eğitimi ve sportif oyunlar sayesinde
Başarmak için mücadele etme yeteneğini geliştirir,
Grupta hareket etmeyi öğrenecektir,
Kazanmanın yanında kaybetmenin de olduğunu görecektir,Bedenini kullanmayı koşmayı durmayı kendini kontrol etmeyi öğrenecektir,Muhakeme ve mukayese gücünü geliştirecek, Sahip olduğu enerjiyi kontrol edilebilir bir şekilde kullanmayı öğrenecektir , Fazla gelen enerjisini sporla değerlendirdiği için dikkatini diğer aktivitelerde daha rahat verecektir , Sportif oyunlar ve beden eğitim faaliyeti ile söylenenleri uygulama dikkat ve algılari gelişecektir
Tüm bunları göz önünde bulundurunca anne ve babaların çocukların spora teşvik etmesi sportif faaliyetlerin devamını sağlaması yapabilecekleri en önemli eğitim faaliyeti olacaktır
Fiziksel aktivite iyi uyumanıza yardımcı olur ve uyku kalitenizi yükseltir.
Düzenli ve günlük yapılan egzersizler uyku deneyimimizin kalitesini önemli ölçüde artırır. Egzersiz sonrası bedenimizin yeniden ‘şarj olmaya’ daha fazla ihtiyacı olacağı için, vücudumuz daha çabuk uykuya dalabilir ve ‘daha derin’ bir uyku çekebiliriz. Bu sayede uyku kalitesi büyük ölçüde artmış olur. İyi dinlenmiş ve enerjik öğrencilerle dolu bir sınıf her zaman, uykusunu alamamış ve yorgun öğrencilerden oluşan bir sınıftan daha iyi performans gösterecektir.
Fiziksel aktivite doğal bir stres gidericidir.
Stresli olduğumuz zamanlarda odaklanmakta güçlük çekeriz ve stres kaynaklı uyku bozukluklarından ötürü daha çabuk yorulma eğilimi gösteririz. Sabırlı olmakta zorlanırız ve ruh hali değişimlerine çok daha yatkın hale geliriz. Fiziksel aktivite, stresimizi azaltmaya ve gidermeye yardımcı olur; bu durum da genel zihinsel ve fiziksel sağlığımızı birçok açıdan olumlu şekilde etkiler. Stresli öğrenciler öğrenemezler, bu yüzden stres seviyelerini minimumda tutmaya yardımcı olacak fiziksel aktivitelerde bulunduklarından emin olmalıyız.
Spor ancak beden eğitimi öğretmenlerinin katkısıyla çocuklarımız tarafından bir yaşam felsefesi haline getirilebilir.