Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Yerleştirme Süreci

Engelli bireylerin devlet memurluğuna alınmalarını sağlayan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ve sonrasındaki yerleştirme süreci, önemli bir aşamayı ifade eder. İşte EKPSS ve yerleştirme süreci hakkında önemli detaylar:

EKPSS Tercihleri ve Süreç

EKPSS tercihleri, 10 - 19 Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek. Tercih faaliyetleri, 10 Ocak 2024 tarihinde saat 15.15'te başlayacak ve 19 Ocak 2024 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.

Nitelik Kodları ve Tercih İşlemleri: İlköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları için nitelik kodları belirlenmiştir. Tercih işlemleri, adayların TC kimlik numaraları ve aday şifreleri kullanılarak ÖSYM'nin resmi web sitesi olan OSYM üzerinden bireysel olarak gerçekleştirilecektir. Adayların tercih işlemleri için kılavuz ayrıntılarını incelemeleri önemlidir.

EKPSS Sonucu ve Yerleştirme

EKPSS sonuçlarına göre yapılan yerleştirmelerde, adayların sınavda elde ettikleri puanlar dikkate alınacaktır. Yerleştirmelerde, sınava girilen öğrenim düzeyi, cinsiyet ve mezun olunan alan gibi faktörler ile kadrolar için aranan nitelikler arasındaki tutarlılık kontrol edilecektir. Herhangi bir tutarsızlık tespit edildiğinde, ilgili tercih iptal edilecektir.

  • Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engelli adayların memur kadrolarına yerleştirmelerinde EKPSS puanları kullanılacaktır. Geçerliliği devam eden birden fazla EKPSS puanı bulunan adayın en üst eğitim düzeyinden aldığı en yüksek puan dikkate alınacaktır.

  • Tercih edilen kadrolara EKPSS puanı esas alınarak yapılacak yerleştirmelerde, puanları ve tercih sıraları dikkate alınarak adaylar kadrolara yerleştirilecektir.

  • Tercihler arasında puan eşitliği durumunda, diploma tarihine göre önce mezun olan adaya, bu da aynı ise yaşça büyük olana öncelik tanınacaktır.

Kura İle Yerleştirme

  • İlköğretim/ortaokul/ilkokul düzeyinde kuraya başvuran adaylar arasından kura çekimi ile yerleştirme yapılacaktır. İlkokul mezunları, kura ile yerleştirme tercihinde bulunamayacak ve bulunsalar dahi dikkate alınmayacaktır.

  • Öncelik eğitim durumu itibariyle ilköğretim/ortaokul mezunlarına verilecektir. İlköğretim/ortaokul mezunu adaylardan kura ile çekilen aday, boş kadro bulunan tercihleri arasından en üst sıradakine yerleştirilecektir.

  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 41. maddesine göre öncelik eğitim durumu itibariyle ilköğretim/ortaokul mezunlarına verilecektir. İlkokul mezunları, kura ile yerleştirme işlemi sonrasında boş kalan kadrolara yerleştirilecektir.

  • Kura çekimi, noter huzurunda yapılacak olup, adaylar çekilişi izleyebileceklerdir.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve yerleştirme süreci, adaletli bir şekilde işleyerek engelli bireylerin devlet memuru olma sürecini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Adayların bu süreci dikkatlice takip etmeleri ve gereken adımları eksiksiz bir şekilde atmaları, başarı şanslarını artıracaktır.