Son dakika gelişmelerine göre, milyonlarca emeklinin beklediği ek zam haberlerinin ardından, erken emeklilikle ilgili önemli bir adım atılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sorununa çözüm olacak bir düzenleme müjdesi verdi.

Bakan Işıkhan'ın açıklamasına göre, Bağ-Kur emeklileri için prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'ye düşürülmesi planlanıyor. Bu düzenlemeyle birlikte, 1 milyon Bağ-Kur sigortalısının erken emekli olmasının önü açılacak. Bakan, bu düzenlemenin Orta Vadeli Plan kapsamında hayata geçirileceğini belirtirken, bütçe disiplininden uzaklaşılmayacağını vurguladı.

Bu gelişme, Bağ-Kur sigortalıları için büyük bir avantaj sunacak. Halihazırda 9000 gün prim şartı nedeniyle EYT yasasından faydalanamayan Bağ-Kur'lular, yeni düzenleme ile 7200 gün primle emeklilik hakkı kazanabilecek. SSK'lılara tanınan haklarla eşitlenen prim gün sayısı, 1 milyon küçük esnafın erken emeklilik yolunu açacak.

Erken emeklilik için düzenlemenin 2024 yılında hayata geçmesi planlanıyor. Bu tarihten itibaren, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini tamamladığında emekli olabilecek. Ayrıca, 7 Eylül 1999 tarihinden itibaren işe giren kadınlar 5000, erkekler 5400 prim günü ve belirli hizmet yıllarını doldurduklarında yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecekler.

Bağ-Kur'lu kadın ve erkek çalışanlar için getirilen bu düzenleme, EYT sorununa çözüm niteliği taşıyor. Yapılan açıklamaların ardından düzenlemenin detayları ve yasalaşma süreci merakla bekleniyor.