2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu “Su Ürünleri ve Sağlık”

Gıda Ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu “su Ürünleri Ve Sağlık” Omü Atatürk Ve Kongre Ve Kültür Merkezi’nde Yoğun Bir Katılımla Gerçekleşti. Saygı Duruşunda Bulunulması Ve İstiklal Marşı’nın Okunmasıyla Başlayan Sempozyum, Açılış Konuşmalarıyla Devam Etti. Sempozyumda Su Ürünlerinin Sağlık Ve Ekonomik Katkıları Masaya Yatırıldı.

GENEL 29.11.2019, 13:53
2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu “Su Ürünleri ve Sağlık”

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2’ncisi organize edilen Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu “Su Ürünleri ve Sağlık”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde onlarca akademisyenin katılımıyla yapıldı. Sempozyumda su ürünlerinin sağlığa öneminden bahsedildi.

Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu “Su Ürünleri ve Sağlık” OMÜ Atatürk ve Kongre ve Kültür Merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleşti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyum, açılış konuşmalarıyla devam etti. Sempozyumda su ürünlerinin sağlık ve ekonomik katkıları masaya yatırıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı Başkanı TÜBA Asil Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, “Yetersiz beslenme bağışıklıkların azalmasına, hastalığa yatkınlığın artmasına, fiziksel, zihinsel gelişimin ve verimin azalmasına neden olabilir. Global morbidite için en önemli 15 risk faktörünün 9’u yetersiz beslenmeden kaynaklanmakta, koroner kalp hastalığı, tip 2 diyabet hastalığı ve kolorektal kanserler de dahil olmak üzere beslenme kalitesi ile hastalıklar küresel morbiditenin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturmaktadır. Açlığın 3 ana boyutu vardır. Protein, kalori ve gizli açlık. Protein açlığı yetersiz protein alımı, kalori açlığı, enerji eksikliği ve karakterize edilen yetersiz beslenme şekilleridir. Mikro besin eksiği olarak da bilinen gizli açlık mikro besin maddelerinin; örneğin vitaminler ile iyot, çinko ve demir gibi minerallerin alımı ve emilimi düşük olduğunda ya da olmadığında ortaya çıkan beslenme şeklidir. Gizli açlık dünyada 2 milyardan fazla kişiyi etkilemektedir. Deniz ürünleri karasal organizmalarda bulunmayan fonksiyonel bileşenler içerir. Bu bileşenler başta kardiovasküler hastalıklar olmak üzere bazı kronik hastalıkların önlenmesinde yardımcı olan çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA), özellikle eikozapentaenoik asit (EPA) ve dokozahekzaenoik asit (DHA) gibi yağ asitlerini içerir. Yine deniz ürünleri vücut dokularının korunması ve gelişmesi için bütün esansiyel aminoasitleri (losin, izolösin, lizin, valin, methiyonin, fenilalanin, treonin, triftofan, histidin, arginin), lif, vitaminler (D vitamini), iyot, selenyum, magnezyum, çinko ve kalsiyum gibi temel besinler bakımından zengin olan ülkeler başta olmak üzere, dünya nüfusunun 3’te 1’inin protein alımının yaklaşık yüzde 20’sinin sağlanmasında önemli bir rolü vardır” dedi.

"Samsun, su ürünleri tüketiminde Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor”

Çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptıklarının altını çizen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Göreve geldiğimizde bir ‘araştırma üniversitesi’ rotası çizdik kendimize. Bu hedefte de yürüyoruz. Kendimize 7 öncelikli alan belirledik. Bunlardan bir tanesi sağlık konusuydu. Dünyada beslenme ihtiyaçlarının giderilmesinde su ürünlerinin yaklaşık yüzde 25’lik bir payı var. Türkiye bu konuda oldukça geride olduğu gerçeği düşünülünce bu toplantının önemi daha da artıyor. Samsun, su ürünleri tüketiminde Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Su ürünlerinin beslenmedeki bu öneminin bilinmesine rağmen Türkiye’nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen bu değerimizi değerlendirememek, büyük bir eksiklik. Sağlıklı ve nitelikli beslenmek günümüzde çok büyük bir önem arz ediyor. Tarihin belli dönemlerinde sadece doyabilmek için ulaşılması gereken besin maddelerini bugün daha nitelikle ve sağlıklı ulaşmanın arayışları devam ediyor. TÜBA’nın da bu konuda yürütmüş olduğu sempozyumun ve raporların önemli değerleri barındıracağını düşünüyorum” diye konuştu.

"Bazı ülkelerin su ürünleri konusunda hegemonyaları söz konusu”

Su ürünlerindeki küresel gelişmelerden bahseden TÜBA Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Su ürünleri ve sağlığın konuşulması önemli bir konu. Türkiye çok zenginliklere sahip bir ülke olarak dünyadaki diğer ülkelerden gıda anlamında zengin ve şanslı bir paya sahip. Bunun çeşitliliği de bizi mutlu ediyor. Bunları tüketirken, değerlendirirken, dağıtırken biraz yanlışlıklarımız oluyor. Bu anlamda dengeli ve sağlıklı beslenme ile verimli beslenme ve üretim, ticari anlamda da karlılık üzerinde ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Konu uluslararası anlamda bazı ülkelerin tek yönlü beslenmelerine bağlı olarak özellikle su ürünlerinde hegemonyaları söz konusu. Başka ülkelerin kaynaklarına da göz dikmeleri gibi bir kıta sahanlığı anlaşmalarına ve deniz üzerinde savaşlara kadar gidecek boyutta konunun ciddiyeti bulunuyor. Ülkemizin son yıllarda özellikle okyanusta Somali ve Moritanya bağlantılı avlanma ve oralarda tesisler kurarak balıkçılığımızı kendi sınırlarımızda değil, elimizdeki imkanları genişleterek o ülkelerin de kendileri için ticari anlamda kullanarak, Pazar oluşturmak adına yaptığımız çalışmalar var. Bu da balıkçılığımız geldiği noktayı gösteriyor. Su ürünlerinde balıkçılık çok önemli bir noktada ama sadece balıkçılık değil, su ürünlerinin diğer boyutları bizim için bir iftihar kaynağı. Ülkemizde yüzde 31 oranında Doğu Karadeniz’de ve yüzde 30 oranında Batı Karadeniz’de olmak üzere su ürünleri konusunda ağırlıkla (yüzde 61) sektörden bahsediyoruz. Bu sektör, diğer denize komşu olan bölgelerde daha düşük oranda. Kişi başına su ürünü tüketimi ortalaması artış gösterse de hala çok istenen düzeyde değiliz. Üretimin gerek balık ve kültür balıkçılığı gerekse su ürünlerinin diğer çeşitliliğiyle beraber dünyadaki pazarımız da çok kötü değil. Ülkemize ekonomik katkısı olan, depolanma ve pazarlama teknikleriyle beraber bütüncül düşünülmesi gereken, çevreyi de koruyarak bunun sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi için konuya bilimsel bir rota çizilmesi gerekiyor. Bu toplantının amacı da bu. Umarım hayırlı olur” şeklinde konuştu.

"Samsun’da 100 bin kişi balıkçılık sektöründen ekmek yiyor”

Balıkçılık sektörünün Samsun’da büyük bir yer tuttuğunu vurgulayan Samsun Valisi Osman Kaymak ise şunları söyledi:

“Gıda sağlığı ve beslenme konulu toplantı çok önemli. Çünkü bu konular toplumun her kesimini yakından ilgilendiriyor. İnsan olarak beslenmek zorundayız. Nüfus artıyor, ihtiyaçlar artıyor. Gıdanın üretiminden, tüketiminden sunumuna kadar değişik aşamaları var. Biz sürekli gıda denetimleri yapıyoruz. Gıda üretimi yapan arkadaşlara seslenmek istiyorum; gıda üretimi yapan insan, içerisine kattığı maddelerin ne anlama geldiğini aslında çok iyi biliyor. Herkesin polisi kendi vicdanıdır. Bizim erdemli ve ahlaklı bir toplum olmamız lazım. Menfaat ve para her şeyin önüne koyulunca bunlarla başa çıkamıyoruz. Bilimsel çalışmalar da sağlık ve verim açısından büyük önem taşıyor. Balık ürünleri beslenme sağlık açısından en sağlıklı yöntemlerden birisi. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle kaplı. Samsun, balıkçılıkta çok iddialı. Samsun’da yılda 60 bin tona yakın balık üretimi yapılıyor. Bu, Türkiye’deki balık üretiminin yüzde 16’sını karşılıyor. Balıkçılıkta üreten; avlanması, işlenmesi, satılması ve bütün bu sektörde 100 bine yakın insan Samsun’da bundan ekmek yiyor. Rakam bana biraz abartı geliyor ama yetkililere sorduğumda lokantayı, tamirciyi ve tekneleri kattığımızda sayı 100 bine ulaşıyor. İstihdam anlamında da çok önemli bir alan. Balıkçılıkta Türkiye’de iddialı şehirlerdeniz. Dünyada ve Türkiye’de av balıkçılığı da sıkıntıya girmek üzere. Bilinçsiz avlanma nedeniyle denizlerde avlayacağımız balık kalmayacak. O yönüyle balıkçıların bilinçlenmesi önemli. Kültür balıkçılığının da arttırılması gerekiyor. Samsun’da kültür balıkçılığı anlamında büyük ataklar var. Bu işletmelerin büyümesi için her türlü desteği veriyoruz.”

Sempozlum açılış konuşmaların ardından alanında uzman bilim adamlarının sunumlarıyla devam etti. Sempozyumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. İbrahim Diler yaptı.

Programa ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, öğrenciler ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Yorumlar (0)
banner331
13°
hafif yağmur
Günün Anketi Tümü
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Namaz Vakti 25 Ocak 2021
İmsak 06:46
Güneş 08:14
Öğle 13:21
İkindi 15:55
Akşam 18:19
Yatsı 19:42
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 20 44
2. Galatasaray 20 39
3. Fenerbahçe 19 39
4. Gaziantep FK 20 35
5. Trabzonspor 20 33
6. Hatayspor 20 32
7. Alanyaspor 19 31
8. Karagümrük 20 30
9. Malatyaspor 20 27
10. Antalyaspor 20 26
11. Göztepe 20 25
12. Rizespor 20 25
13. Sivasspor 19 24
14. Başakşehir 20 24
15. Konyaspor 20 23
16. Kasımpaşa 19 22
17. Kayserispor 19 19
18. Gençlerbirliği 20 19
19. Ankaragücü 19 18
20. Erzurumspor 20 17
21. Denizlispor 20 14
Takımlar O P
1. Giresunspor 18 38
2. Samsunspor 18 36
3. İstanbulspor 17 34
4. Altay 18 32
5. Adana Demirspor 18 31
6. Ankara Keçiörengücü 18 31
7. Bursaspor 18 30
8. Tuzlaspor 18 30
9. Altınordu 17 28
10. Bandırmaspor 18 27
11. Adanaspor 17 21
12. Ümraniye 18 20
13. Boluspor 18 19
14. Akhisar Bld.Spor 18 16
15. Menemen Belediyespor 17 16
16. Balıkesirspor 18 16
17. Ankaraspor 18 10
18. Eskişehirspor 18 4
Takımlar O P
1. M. United 19 40
2. Man City 18 38
3. Leicester City 19 38
4. Liverpool 19 34
5. Tottenham 18 33
6. Everton 17 32
7. West Ham 19 32
8. Aston Villa 17 29
9. Chelsea 19 29
10. Southampton 18 29
11. Arsenal 19 27
12. Leeds United 18 23
13. Crystal Palace 19 23
14. Wolverhampton 19 22
15. Burnley 18 19
16. Newcastle 19 19
17. Brighton 19 17
18. Fulham 18 12
19. West Bromwich 19 11
20. Sheffield United 19 5
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 18 47
2. Real Madrid 19 40
3. Barcelona 19 37
4. Sevilla 19 36
5. Villarreal 20 34
6. Real Sociedad 20 31
7. Granada 20 28
8. Real Betis 20 27
9. Celta de Vigo 20 24
10. Cádiz 20 24
11. Levante 19 23
12. Getafe 18 23
13. Athletic Bilbao 18 21
14. Valencia 20 20
15. Eibar 20 20
16. Real Valladolid 20 20
17. Osasuna 20 19
18. Deportivo Alaves 20 18
19. Elche 18 17
20. Huesca 20 13
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@