Aşçılık Programı öğrencilerine “gemi aşçılığı” eğitimi

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ve Arkas Holding Gemi Filo Yönetimi’nin eğitim desteğine dayalı iş birliği ile Aşçılık Programı öğrencilerine gemi aşçılığı konusunda eğitim verildi. Pandemi koşullarına uygun şekilde hijyen ve mesafe kurallarına göre yapılan eğitimde tecrübeli kaptan Sedat Özozan gemi aşçılığı konusunda önemli bilgiler verirken, deneyimli gemi aşçısı Erdoğan Baytekin ise öğrencilerle birlikte yemek yaptı.

GENEL 16.04.2021, 10:27
Aşçılık Programı öğrencilerine “gemi aşçılığı” eğitimi

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ve Arkas Holding Gemi Filo Yönetimi’nin eğitim desteğine dayalı iş birliği ile Aşçılık Programı öğrencilerine gemi aşçılığı konusunda eğitim verildi. Pandemi koşullarına uygun şekilde hijyen ve mesafe kurallarına göre yapılan eğitimde tecrübeli kaptan Sedat Özozan gemi aşçılığı konusunda önemli bilgiler verirken, deneyimli gemi aşçısı Erdoğan Baytekin ise öğrencilerle birlikte yemek yaptı.

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ve Arkas’ın eğitim desteğine dayalı iş birliği kapsamında, Aşçılık Programı öğrencilerine yarım gün süren gemi aşçılığı eğitimi verildi. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Mutfak Atölyesi’nde düzenlenen etkinliğe, Arkas Holding Gemi Filo Yönetimi’nden kaptan Sedat Özozan ve gemi aşçısı Erdoğan Baytekin katıldı. Gemi aşçılığının Türkiye’de geliştirilmeye muhtaç bir alan olduğunun vurgulandığı etkinlikte, Aşçılık Programı öğrencileri hem gemi aşçılığının inceliklerini hem de gemi mutfağını öğrendi.

“Gemi aşçılığı, Türkiye’de çok bakir bir alan”

Etkinlikte konuşan İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, “Gemi aşçılığı, Türkiye’de çok bakir bir alan. Özellikle geliştirilmeye muhtaç bir alan. Bu etkinliği yapmamızdaki amaç, siz öğrencilerimizin belki gelecekte gemilerde çalışacak olabileceğinden hareketle sizlere teknik bilgi vermek. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı, Türkiye’de YÖK’ün yetkilendirdiği ve TURAK tarafından akredite edilen ilk ve tek program. Dolayısıyla bu programımızı daha işlevsel kılmak istiyoruz. Akreditasyonun verdiği güçle daha faydalı olmak istiyoruz” dedi.

“Gemi, yüzen bir fabrikadır”

Kaptan Sedat Özozan da, “İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’nun bu konuya gösterdiği ilgi ve değerden dolayı teşekkür ediyoruz. Gemide çalışmaya gelen aşçıların tek referansları önceki iş yerlerinden aldıkları bonservisleriydi. Kişinin yeterliliğini bonservisleri haricinde bilmemiz mümkün değildi. Bu durum günümüzde alınan eğitimlerle değişiyor. Ayrıca karada yapılan aşçılık ile gemide yapılan aşçılık birbirinden çok farklıdır. Karada çalışan bir aşçı sıcak, soğuk veya tatlı konusunda uzmanlaşmış olabilir ama gemide çalışan bir aşçı hepsini bilmek ve yapmak zorundadır. Gemi, yüzen bir fabrikadır. Gemi, 7 gün 24 saat çalışır ve gemi mürettebatının sosyal olduğu tek yer yemek salonu ve yemek zamanıdır. Gemide çıkan yemeğin kalitesi ve lezzetinin düzgün olmaması mürettebatın motivasyonunun bozulmasına neden olur. Bu yüzden gemide aşçılık çok önemlidir” diye konuştu.

“Planlı ve programlı olmak zorundasınız”

Özozan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karada istenilen yiyeceğe, istenilen saatte ulaşabilirsiniz ama gemide böyle bir şansınız yok. Öyle bir planlama yapacaksınız ki, elinizdeki kaynakları maksimum kullanacaksınız. Siz kıvırcık marul solduğunda yenisini kasa kasa getirtebilirsiniz karada ama gemide öyle bir şansınız bulunmuyor. Bu nedenle de yemek programının çok dikkatli planlanması lazım. Özellikle taze kumanya konusunda, 20 gün-45 gün veya 2 ay arayla alışveriş yapılabiliyor. Bazen öyle limanlara gidiliyor ki hijyen şartlarından dolayı alışveriş yapılamıyor. Gemideki aşçılık ve de mutfak planlaması bu yüzden çok önemli.”

Konuşmaların ardından gemi aşçısı Erdoğan Baytekin, Aşçılık Programı öğrencileri ile birlikte mutfağa girerek gemi aşçılığını anlattı ve onlarla yemek pişirdi. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ve Arkas Gemi Filo Yönetimi arasında eğitime dayalı iş birliğinin sürmesi hakkında görüş birliğine varıldı.
Yorumlar (0)
banner331
20
az bulutlu
Günün Anketi Tümü
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Namaz Vakti 17 Mayıs 2021
İmsak 03:50
Güneş 05:38
Öğle 13:06
İkindi 17:01
Akşam 20:24
Yatsı 22:03
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 40 84
2. Galatasaray 40 84
3. Fenerbahçe 40 82
4. Trabzonspor 40 71
5. Sivasspor 40 65
6. Hatayspor 40 61
7. Alanyaspor 40 60
8. Karagümrük 40 60
9. Gaziantep FK 40 58
10. Göztepe 40 51
11. Konyaspor 40 50
12. Başakşehir 40 48
13. Rizespor 40 48
14. Kasımpaşa 40 46
15. Malatyaspor 40 45
16. Antalyaspor 40 44
17. Kayserispor 40 41
18. Erzurumspor 40 40
19. Ankaragücü 40 38
20. Gençlerbirliği 40 38
21. Denizlispor 40 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 36 83
2. M. United 36 70
3. Leicester City 36 66
4. Chelsea 36 64
5. Liverpool 36 63
6. Tottenham 36 59
7. West Ham 36 59
8. Everton 36 56
9. Arsenal 36 55
10. Leeds United 36 53
11. Aston Villa 36 49
12. Wolverhampton 36 45
13. Crystal Palace 36 44
14. Southampton 36 43
15. Burnley 36 39
16. Newcastle 36 39
17. Brighton 36 38
18. Fulham 36 27
19. West Bromwich 36 26
20. Sheffield United 36 20
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 37 83
2. Real Madrid 37 81
3. Barcelona 37 76
4. Sevilla 37 74
5. Real Sociedad 37 59
6. Real Betis 37 58
7. Villarreal 37 58
8. Celta de Vigo 37 53
9. Athletic Bilbao 37 46
10. Granada 37 45
11. Osasuna 37 44
12. Cádiz 37 43
13. Valencia 37 42
14. Levante 37 40
15. Deportivo Alaves 37 38
16. Getafe 37 37
17. Huesca 37 33
18. Elche 37 33
19. Real Valladolid 37 31
20. Eibar 37 30
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@