İçli köftenin haşlanmışı mı kızartılmışı mı tartışmalarına uzmanı son noktayı koydu

Restoran işletmecisi, Öğretim Görevlisi ve Yemek Yazarı Tahir Tekin Öztan, içli köftenin lezzetinin püf noktalarını açıklayarak, içli köftenin haşlanmışı mı yoksa kızartılmışı mı tartışmalarına da son noktayı koydu.

GENEL 19.04.2021, 12:20
İçli köftenin haşlanmışı mı kızartılmışı mı tartışmalarına uzmanı son noktayı koydu

Restoran işletmecisi, Öğretim Görevlisi ve Yemek Yazarı Tahir Tekin Öztan, içli köftenin lezzetinin püf noktalarını açıklayarak, içli köftenin haşlanmışı mı yoksa kızartılmışı mı tartışmalarına da son noktayı koydu.

Restoran işletmecisi, Öğretim Görevlisi ve Yemek Yazarı Tahir Tekin Öztan, insanın evinde küçüklükte hangisi pişmişse onun ona güzel geldiğini ifade ederek, 5 yaşında insanın evinde kızartmış içli köfte yeniliyorsa o insanın damak tadının kızartmış içli köfte olacağını vurguladı. Gaziantep’e özgü içli köftenin lezzetinin püf noktalarına da değinen Öztan, Gaziantep içli köftesinin lezzetinin hem içine hem de dışına et koyulması ve Antep fıstığının atılması olduğunu söyledi.

Yemek Yazarı Tahir Tekin Öztan, içli köftenin dışının nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi vererek, “İçli köftemizi hem haşlama hem de etli yapacağız. İkisinin de malzemeleri hemen hemen aynıdır. Malzemeler, çiğ köftelik simit (yarım kilo), çiğ simit 200 gram (aşurelik buğdayın çekilmiş hali), un, tuz, kırmızı biber (2 yemek kaşığı), kara biber (bir tatlı kaşığı), çiğ köftelik et, kuru soğan. Ilık suyla ıslatacağız, suyunu çekecek. İçli köftenin içinde de, dışında da kıyma olacak. Sonra bunu iyice yoğuracağız ve içli köftemizin dışı hazır olacak. Soğanla güzelce karamelize olacak. İçinde ceviz, Antep fıstığı ve çeşitli baharatlar koyduğumuz zaman istersen haşlama, istersen de kızartma yapabilirsiniz” dedi.

Köftenin iç yapımını gösteren Öztan, “Kıymayı haşlayacağız içine yağ koymadan, et suyunu çektikten sonra soğanımızı atacağız. Kıymamız kavrulduğu zaman hemen baharatlarımızı atıyoruz. Önce tuzumuzu atacağız, sonra fıstık ve ceviz atıyoruz. İçli köftemizin içi kızarınca hazır olur. Kıymamızı içli köftenin içine koyarak haşlama 15 dakika, kızartmada ise 5 dakika beklettikten sonra içli köftemiz yemeğe hazır hale gelecek” şeklinde konuştu.

"Bizim lezzetimizin sırrı köftemizin içinde de, dışında da et olmasıdır ve fıstığımızdır”

Gaziantep içli köftesinin lezzetinin püf noktaları hakkında açıklamalarda bulunan Öztan, “İçli köftenin içinde de, dışında da et olacak. Sonra bunu iyice yoğuracağız ve içli köftemiz hazır olacak. Soğanla güzelce kavrulacak. İçinde ceviz, Antep fıstığı olacak. Yani bizim lezzetimizin sırrı köftemizin içinde de, dışında da et olmasıdır ve fıstığımızdır” ifadelerini kullandı.

Haşlanmışı mı yoksa kızartılmışı mı

Son zamanlarda içli köftede yaşanan "haşlanmışı mı yoksa kızartılmışı mı daha lezzetli" tartışmalarına ilişkin de Öztan, “Son zamanlarda bu çok tartışılıyor, haşlama mı yoksa kızartma mı? Bana göre bir insanın damak lezzeti 5 yaşında oluşur. Yani küçüklükte evinizde ne yiyorsanız damak lezzetin onu kabul eder. Ben küçükken bizim evde daha fazla kızartma olurdu. Onun için ben kızartmayı seviyorum ama bu haşlamanın kötü olduğu anlamına gelmez. Haşlama da çok güzeldir. Biri yağda kızartılıyor, öbürünün üzerine yağ veriliyor. İkisi de çok lezzetli ama benim tercihim kızartmadan yanadır. Bir restoran işletmecisi olarak ta en fazla kızartma satılıyor” dedi.

“İçli köfte tek başına ziyafettir”

İçli köftenin tek başına bir ziyafet olduğunun altını çizen Tekin Öztan, “Gaziantep’te içli köftemiz küçüklüğümüzden beri sofralarda yer alır. Hele hele Ramazanlarda sofranın başköşesinde ya çiğ köfte ya da içli köfte vardır. Bunun içinde bulgur var, kıyma var, soğan var, ceviz var, fıstık var, baharatlar var. İçli köfte tek başına bir ziyafettir. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Yorumlar (0)
banner331
16
açık
Günün Anketi Tümü
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Namaz Vakti 11 Mayıs 2021
İmsak 03:59
Güneş 05:43
Öğle 13:05
İkindi 17:00
Akşam 20:18
Yatsı 21:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 38 81
2. Fenerbahçe 38 79
3. Galatasaray 38 78
4. Trabzonspor 38 67
5. Hatayspor 38 60
6. Sivasspor 38 59
7. Alanyaspor 38 57
8. Gaziantep FK 38 55
9. Karagümrük 38 54
10. Göztepe 38 51
11. Konyaspor 38 48
12. Rizespor 38 45
13. Malatyaspor 38 44
14. Başakşehir 38 44
15. Kasımpaşa 38 43
16. Antalyaspor 39 43
17. Kayserispor 38 40
18. Ankaragücü 38 38
19. Erzurumspor 39 37
20. Gençlerbirliği 38 35
21. Denizlispor 38 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 35 80
2. M. United 34 70
3. Chelsea 35 64
4. Leicester City 35 63
5. West Ham 35 58
6. Liverpool 34 57
7. Tottenham 35 56
8. Everton 34 55
9. Arsenal 35 52
10. Leeds United 35 50
11. Aston Villa 34 48
12. Wolverhampton 35 45
13. Crystal Palace 34 41
14. Burnley 35 39
15. Newcastle 35 39
16. Brighton 35 37
17. Southampton 34 37
18. Fulham 35 27
19. West Bromwich 35 26
20. Sheffield United 35 17
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 35 77
2. Real Madrid 35 75
3. Barcelona 35 75
4. Sevilla 35 71
5. Real Sociedad 35 56
6. Real Betis 35 54
7. Villarreal 35 52
8. Celta de Vigo 35 47
9. Athletic Bilbao 35 46
10. Granada 35 45
11. Cádiz 35 43
12. Osasuna 35 41
13. Valencia 35 39
14. Levante 35 39
15. Getafe 35 34
16. Deportivo Alaves 35 32
17. Real Valladolid 35 31
18. Huesca 35 30
19. Elche 35 30
20. Eibar 35 29
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@