Hakiki zeytinyağı araştırması yaparken hangi markanın kaliteli olduğunu belirlemek için ürün etiketlerini incelemeniz işe yarar. Ürün menşei ve sertifikalarını araştırmak için bu iyi bir yöntem olabilir. Hakiki zeytinyağı çeşitlerini yerel marketler ve üreticilerin kendi mağazalarında bulabilirsiniz. Kaliteli zeytinyağları genellikle üretim yöntemleri, hasat tarihleri ve coğrafi kökenleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunarak kullanıcıları bilgilendirir.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı, sağlık açısından birçok faydayı bir arada sağlayan çok yönlü bir yağdır. Piyasada hakiki zeytinyağı ile sahte ya da düşük kaliteli ürünleri ayırt etmek zor olabilir. Hakiki zeytinyağını anlamanız için size rehberlik edebilecek bazı ipuçları şöyle sıralanabilir:

Coğrafi Köken Bilgisi: İyi bir zeytinyağı, spesifik bir coğrafi bölge ya da ülkeye ait olabilir. Örneğin; İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler dünyaca ünlü zeytinyağı üreticileridir. Ürün etiketinde yer alan coğrafi köken bilisi, hakiki zeytinyağı olduğuna işaret edebilir.

Soğuk Sıkım ile Üretilmiş Olması: Hakiki zeytinyağı, soğuk sıkım yöntemi ile üretilmiş olmalıdır. Yağın kalitesini koruyan bu yöntem için etikette “soğuk sıkım” ifadesini aramalısınız.

Aroma ve Tat: Hakiki zeytinyağı, özel bir aroma ve tat profiline sahiptir. Farklı baharatlar ve otlara dair tat ve kokular içerebilir. Seçim yaparken tadarak ve koklayarak bu özel lezzetleri arayabilirsiniz.

Sertifika ve Kalite İşaretleri: Kalite standartlarına uygun olduğunu gösteren sertifika işaretlerini zeytinyağı etiketlerinde aramalısınız.

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Test Edilir?

Hakiki zeytinyağı nasıl test edilir öğrenebilmek için bazı basit yöntemler vardır. Kesin sonuçlar için laboratuvar testleri en güvenilir seçenektir. Ancak evinizde siz de zeytinyağının hakiki olup olmadığını test edebilirsiniz.

Hakiki zeytinyağı karakteristik bir tat ve kokuya sahiptir. Zeytinyağı seçimi yaparken tadım testi yapmanız ve tat konusunda deneyiminiz çok önemlidir. Hakiki zeytinyağı içeriğinde yeşil elma, badem, taze otlar gibi kokular olabilir. Rafine zeytinyağı kokusu alıyorsanız kalitesiz ve sahte olabilir.

Işık ve kağıt havlu testleri uygulayarak kısa yoldan çözüme ulaşabilirsiniz. Zeytinyağını beyaz bir tabağa koyup güneş ışığında incelediğinizde mavi ve yeşil yansımalar göstermesi gerekir. Daha soluk ve saydam bir yansıma, kalitesiz zeytinyağını işaret edebilir. Kağıt havlu testi ise bir damla zeytinyağını kağıt havlu üzerine damlattığınızda az miktarda yağ lekesi ya da hiç yağ lekesi kalmazsa bu hakiki bir zeytinyağı olduğunu gösterir. Evde uygulayacağınız bu yöntemler tam anlamıyla güvenilir değildir. Laboratuvar testleri ile kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Yerel gıda laboratuvarları ya da sertifikalı laboratuvarlara başvurarak bu testleri yaptırabilirsiniz. Çok bilinen markaların zeytinyağları bu laboratuvar testlerinin yapıldığını gösteren işaretleri etiketlerinde sergiler. Bu sayede güvenilir sonuçlar elde edilmiş, hakiki zeytinyağı olduğu kanıtlanmış zeytinyağlarını gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Hakiki Zeytinyağı Donar Mı?

Zeytinyağı, sağlık açısından birçok faydası olan bir yağdır. Mutfaklarda sağlıklı atıştırmalıklar, yemekler ve salattalar için tercih edilir. Ancak zeytinyağı kullanan insanların pek çoğunun merak ettiği bir soru vardır. “Hakiki zeytinyağı donar mı?” Bu sorunun cevabı; evet, donar. Yaşanan bu donma olayı zeytinyağının kalitesini ve saflığını gösterir. Düşük bir donma seviyesine sahip olan zeytinyağları -6 ile -10 santigrat dereceleri arasında donma noktasına ulaşır.

Hakiki zeytinyağının donma noktasının düşük olması, zeytinyağının içerisindeki doymamış yağ asitlerinin yüksek olduğunun göstergesidir. Bu, zeytinyağının sağlıklı ve kaliteli bir yağ olduğunu kanıtlar. Sahte ya da kalitesiz olan zeytinyağları, genelde daha yüksek doymamış yağ asitleri içermez ve bu nedenle daha yüksek donma noktasına sahiptir.

Hakiki zeytinyağını sakladığınız yer ve o yerin sıcaklığı donma ile yakından ilişkilidir. Zeytinyağınızı buzdolabında saklarsanız donma riski daha düşüktür. Ancak hakiki zeytinyağı donsa bile bu kalitesinde bir düşmeye sebep olmaz. Oda ısısına koyduğunuzda hakiki zeytinyağı tekrar sıvı hale gelir. Bu sebeple zeytinyağı donduğunda endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu, saflığını ve kalitesini gösteren bir işaret olur.

Hakiki Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

Hakiki zeytinyağının birçok faydası olduğunu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Sağlıklı beslenme düzenlerinde yer alan zeytinyağının yaygın olarak bilinen faydaları şöyle sıralanır:

  • Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri içerir. Kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir.

  • E vitamini ve fenolik bileşenler gibi güçlü antioksidanlar içerir. Hücre hasarı yenilemesi, yaşlanmayı geciktirici özelliği ve iltihaplanmayı azaltıcı özellikleri ile öne çıkar.

  • Hakiki zeytinyağı içerisinde bulunan fenolik bileşikler, kanser gelişimini önlemeye yardımcı olur. Bağırsak ve meme kanseri riskini azaltmada önemli etkileri vardır.

  • Saç ve cilt bakımında kullanılarak sağlıklı ve bakımlı bir görünüm ortaya koyar. Cildi nemlendirip korumaya alır.

Novavera Hakiki Zeytinyağı

Novavera markası, doğal ve hakiki zeytinyağları ile ismini duyurmuş markaların başında gelir. Zeytinleri özenle yetiştirdikleri kendi ağaçlarından toplayan firma en özel işleme teknikleri ve ambalajlar kullanarak zeytinyağının kalitesini korur. Birçok açıdan faydalı olan zeytinyağını en hakiki lezzeti ile size sunmak için hazırlar. Birçok aroma ile zenginleştirilen hakiki zeytinyağı çeşitlerini Novavera’da bulabilirsiniz.

Novavera hakiki zeytinyağı çeşitlerinden en bilinenleri; Bodrum Mandalinası Çeşnili Zeytinyağı, Acı Biberli Zeytinyağı, Ayvalık İlk Hasat Filtresiz Natürel Sızma Zeytinyağı, Organik İlk Hasat Filtresiz Natürel Sızma Zeytinyağıdır. Daha birçok ürünleri ile de zeytin ve zeytinyağına dair her şeye markadan ulaşabilirsiniz. 2017 yılında Ayvalık’ta başlayan zeytinyağı yolculuğunun lezzeti Türkiye sınırlarını aşarak dünyanın birçok noktasına ulaşmıştır.