HPV aşısı, human papillomavirus (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu kanserleri önlemek amacıyla geliştirilmiş bir aşıdır. Bu aşı, genellikle rahim ağzı kanseri ve diğer cinsel yolla bulaşan HPV türlerine karşı koruma sağlar. Ancak, HPV aşısı felç yapmaz.

Bilimsel araştırmalar, HPV aşısının felce neden olmadığını göstermektedir. Aşılar genellikle güvenli ve etkili olarak kabul edilir ve dünya genelinde birçok ülkede önerilmektedir. HPV aşısı, genç kız ve genç erkeklerde cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonlarını ve bu enfeksiyonların yol açtığı kanserleri önleme amacı güder.

Aşılar, genellikle vücudu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanmaya teşvik eden, zayıflatılmış veya ölü virüs parçalarını içerir. Bu, bağışıklık sistemini virüsle savaşmak için hazırlar ve enfeksiyonla karşılaşıldığında daha etkili bir tepki oluşturmasını sağlar.

HPV aşısı genellikle genç yaşlarda uygulanır, çünkü en etkili olduğu yaş aralığı aşı yapılmadan önce cinsel aktiviteye başlamış, HPV enfeksiyonu riski taşıyan gençleri içerir. Bu aşı, kanserlerin önlenmesinde önemli bir rol oynar ve felç gibi ciddi yan etkilere neden olmaz.

Ancak, bireyler herhangi bir aşıya karar vermeden önce sağlık uzmanlarına danışmalı ve önerilen aşı programlarına uymalıdır. Herhangi bir endişe durumunda, sağlık profesyonelleri bireylere en doğru ve güvenilir bilgiyi sağlamak üzere yardımcı olabilir.