Kış mevsiminin şüphesiz lezzeti BALKABAĞI

Kış mevsiminin şüphesiz lezzeti BALKABAĞI

Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte vücut direnci azalmakta ve enfeksiyonlara daha açık hale gelmektedir. Soğuk havalardan cilt sağlığı da kendi payına düşeni alır daha çok kurur, rengini ve pırıltısını kaybeder.

 Halsizlik ve yorgunluk şikayetleri de tam olarak bu dönem artar. Vücudunuzda bu değişikleri gözlemlemeye başladıysanız mutfak alışveriş listenize bal kabağını ekleme vakti gelmiş demektir. Süper besin olarak adlandırılan bal kabağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

B1, B3, B6, Pantotenik asit gibi birçok vitamini; folik asit , fosfor, demir gibi minerali yapısında bulunduran bal kabağına bu kış beslenmenizde mutlaka yer açın. İçeriğindeki vitamin-minerallerle hem bağışıklık sisteminizi güçlendirin, hem metabolizmanızı hızlandırın hem de sağlıklı bir cilde sahip olun.

  • İyi bir lif kaynağı olan bal kabağı, hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşır.
  • Güçlü bir A vitamini kaynağıdır.
  • C vitamini yönünden zengindir.
  • Göz sağlığının korunmasında etkilidir.

  • Potasyum bakımından da oldukça zengin olan bu süper besin kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Cildinizin yaz aylarındaki gibi ışıldamasında büyük bir destekçidir.
  • Kilo vermenize destek olur.
  • Bağışıklık sisteminizi korur.
  • Özellikle vegan beslenen bireyler için sağlığa sayısız faydası bulunan Omega 3’ün bal kabağında da mevcut olduğu unutulmamalıdır.
  • Kanser riskini yavaşlatır.
  • Uyku düzenini sağlar.

BAL KADAR TATLI BALKABAĞI MUTFAKTA

Ne yazık ki eskiye göre günümüzde balkabağı kullanımı daha az. Bunun en önemli nedeni ise, gıda dağıtım ve tedarik koşullarının artık çok daha kolay olması. Diğer önemli bir neden de mevsimlere bağımlı olan beslenme alışkanlığının artık terk edilmiş olması. Bu durum ister istemez, bugüne kadar yaygın olarak tüketilen birçok gıdadan uzaklaşılmasına yol açıyor. Oysa ki mutfağımızda bir çok üründe reçetede bize arkadaşlık edecek bir besin kaynağı. Mutfağımızda bu arkadaşımıza nerelerde rol verebiliriz?

  • Balkabağı çorbası
  • Balkabağı broni
  • Balkabağı brownie
  • Zeytinyağlı balkabağı
  • Balkabağı dolması
  • Balkabaklı pekmezli muhallebi
  • Balkabaklı panna cotta
  • Balkabaklı köfte
  • Balkabaklı kek
  • Balkabaklı börek
  • Balkabaklı turta
  • Balkabaklı havuçlu kek
  • Balkabaklı helva
  • Balkabaklı humus

BALKABAĞI PÜF NOKTALARI

Vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemesi ve daha faydalı olabilmesi açısından kabuğunu tüketeceğiniz zaman soyun ve doğrayın. Bu şekilde besinsel değerlerinin kaybı önleniyor.

Tüketilmeden önce de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakılmayın. Fırında veya buharda kısa sürelerde pişirin. Bu şekilde vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebiliyor. Tatlısını yaparken, sağlığa zararı kesin olarak kanıtlanmış rafine şekerden kaçının. Pekmez katacaksanız, balkabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı.

BALKABAĞI ÇORBASI

  • 2 su bardağı balkabağı püresi
  • 2 su bardağı soya ve badem sütü (tercihen)
  • 2 adet küçük kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • -Küçük küçük kesilmiş soğanları zeytinyağı ile soteleyin. Daha önce haşlayarak püre haline getirdiğiniz püreye, tuz ve karabiberi ilave edin. 2 su bardağı sütü karışıma yavaş yavaş ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynadıktan 5-10 dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz

YORUM EKLE

banner308