Samsun'da Tarihi İnsan Yerleşkesi Keşfedildi: Helenistik, Roma ve Doğu Roma Dönemlerine Ait Kalıntılar Ortaya Çıktı

Samsun'un İlkadım ilçesine bağlı Tepecik Mahallesi'nde bir vatandaş, konut inşaatı için temel kazısı yaptırmak üzere çalışmalara başladı. Ancak kazı sırasında beklenmedik bir keşif yapıldı: Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait olduğu değerlendirilen tarihi bir insan yerleşkesi ortaya çıktı.

Olayın yetkililere bildirilmesi üzerine, çalışmalar hemen durduruldu ve alan arkeologlar tarafından incelendi. Kazı çalışmalarında, insan yerleşkesinin bulunduğu alanda altyapı ve su kanalı sistemi dikkat çekti. Ayrıca, döneme ait sikke, mezar, çatı malzemeleri, kiremit ve seramik parçaları da bulundu.

İlkadım Belediyesi tarafından alanın koruma altına alınması amacıyla şerit çekildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, bu keşif hakkında bilgi vererek, "Tepecik Mahallesi’ndeki kazılarda Roma ve Helenistik Döneme ait su kanalı ve bazı yapılar ortaya çıktı. Kazıyı durdurduk. Kazıyı devam ettirmek için bakanlıktan haber bekliyoruz. Burası şahıs mülkü. Vatandaş belediyeden ruhsatlı, onaylı arsasında konut yapmak için temel kazarken bu kalıntılara rastladı. Kalıntılar ortaya çıkınca da inşaatı durdurduk. Söz konusu alanda kurtarma kazısı çalışmaları başlatılacak" dedi.

Yapılacak kurtarma kazı çalışmalarının ardından, yerleşkenin ne kadar büyük olduğu ve başka yerlere doğru devam edip etmediği de araştırılacak. Bu önemli keşif, bölgenin tarihi ve arkeolojik zenginlikleri hakkında yeni bilgilere ulaşılmasını sağlayacak gibi görünüyor.