Resmi Gazete'de bugün yayımlanan KDV uygulama tebliği, sanal ortamda veya fiziki mağazalarda pazarlanan dijital ürünleri düzenleyerek yeni bir düzenlemeye işaret ediyor. Buna göre, aktivasyon, e-pin, oyun, dijital ürün, cüzdan kodları, hediye kartı/çeki ve benzeri ürünlerin ithali ve satışı, katma değer vergisine (KDV) tabi olacak.

Tebliğe göre, bu tür kart, şifre ve kodların Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından yurtdışı firmalardan temin edilmesi durumunda, bu kişiler tarafından beyan edilip ödenmesi gerekiyor. Ayrıca, Türkiye'de yerleşik KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurtdışı elektronik hizmet sunucularından alınması durumunda, KDV'nin yurtdışı mukimi firma tarafından beyan edilip ödenmesi öngörülüyor. Türkiye'de satılması durumunda ise hesaplanan KDV'nin satıcı firma tarafından beyan edilmesi gerekiyor.

Ancak, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen, ödeme aracı niteliğindeki kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içerisinde satışı KDV'ye tabi olmayacak.

Bu düzenleme, dijital ürün ticaretinin düzenlenmesi, vergilendirilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla yapılmış bir adım olarak değerlendirilebilir. Yapılan ithalat ve satışların KDV'ye tabi olması, vergi mevzuatındaki değişikliklere uyum sağlamayı hedefleyen bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor.