Geleceğin en kazançlı meslekleri arasında görülen bu sektörde bilişim alanında kariyer yapmak isteyen pek çok kişi alan olarak siber güvenlik alanını tercih etmektedir. Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur, siber güvenlik uzmanının bilmesi gerekenlere hakim olduktan sonra doğru meslek seçimi yapmak oldukça kritiktir. Bu kapsamda Siber Güvenlik Uzmanı Olma Süreci hakkında bilmeniz gerekenleri haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Siber Güvenlik Uzmanlık Başvuruları Nereye Yapılır?

Siber güvenlik uzmanı olmak isteyen kişiler, başvurularını e-Devlet aracılığıyla isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr linki üzerinden yapabilir. Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanlığı için başta bilgisayar olmak üzere, yazılım mühendisliği, matematik, veri analizi, bilgisayar teknolojileri gibi konularda eğitim alınmış olunması gerekmektedir.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Üniversite Şart mı?

Siber Güvenlik Uzmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinden mezun olmanız şart koşulmaktadır. (Bu bölümlere ek olarak 2 yıllık bilgisayar veya benzeri bölümlerden mezun olan kişiler de siber güvenlik olma hakkına sahiptir.)

Siber Güvenlik Uzmanlığı Olma Süreci Nasıl İşler?

Son dönemde dijital altyapının yaygınlaşmasıyla beraber devlet, kamu kurumları ve pek çok sektörde siber saldırılar, siber suçlar, fidye yazılımları, siber ​​saldırıları hakkında çok sayıda haber yayıldı. Büyük kuruluşlardan bireysel kullanıcılara kadar hemen hemen herkes bu saldırıların kurbanı olabilir. Yine, bu saldırılar sadece bilgisayarları ve sunucuları hedef almıyor.

iPhone veya Android cep telefonlarından internete bağlanan her cihaz artık bu saldırıların hedefi oluyor. Bu saldırıları önlemek için siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç son yıllarda artmıştır.

Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Artan ihtiyacı karşılamak amacıyla üniversitelerin lisansüstü bölümlerinde siber güvenlik uzmanlık bölümleri açılmakta ve bu boşluk kapatılmaya çalışılmaktadır. Genellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerde iş bulma fırsatı yakalayan siber güvenlik uzmanları, şirketin dijital varlıklarını korumakla görevlendirilir.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Nereden Başlanmalı?

Her meslekte olduğu gibi siber güvenlik uzmanlığında da kariyer basamaklarını yukarı taşıma ihtiyacı vardır. Siber güvenlik uzmanı olmak için Linux dağıtımına hakim olmak, bir veya birden fazla programlama dilini bilmek ve ağ yapılarını bilmek gerekir. Sunduğunuz çalışmalar sahip olduğunuz bilgilerle doğru orantılı olarak farklılık gösterdiğinden geliriniz de değişebilir.

Siber güvenlik uzmanları, diğer birçok bilgisayar kullanıcısının aksine, Windows ve Mac işletim sistemleri yerine Linux dağıtımlarını tercih ediyor. Siber güvenlik dünyasındaki en popüler Linux dağıtımı, bilgisayar korsanlığı araçlarıyla tanınan Kali Linux’tur. Siber güvenlik profesyonelleri için özel olarak geliştirilen bu işletim sistemi, bu mesleği icra edenler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Siber güvenlik uzmanlığının çok daha yaygın bir meslek haline geldiği günümüzde, İngilizce’nin yanı sıra Türkçe kaynaklara da ulaşmak mümkün. Udemy kursları ile başarılı eğitmenler tarafından verilen kursları satın alarak ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca çeşitli sertifika programlarına katılarak başarılı olursanız aldığınız sertifikalar sayesinde istihdam olanaklarınızı arttırabilirsiniz.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kamu ve özel sektörde siber güvenlik uzmanı pozisyonuna başlamak için üniversitelerin, önlisans veya lisansüstü bölümlerinin sertifika programlarına gidebilir veya özel kurumlarda eğitim alıp bu kursları başarıyla tamamlayarak siber güvenlik uzmanı olabilirsiniz.

Öncelikle bazı temel yazılımları bilmeniz gerekir, aksi takdirde öğrenmeniz gerekir. Gerekli yazılım bilgileri için Html, php, java, css, mysql gibi programlama dillerini sıralayabiliriz. Bu temel ve gerekli yazılım, internetin arka odalarındaki kilitli çekmeceleri ve siber dünyanın gizli yaratımlarını temsil eder. Bu tür yazılımları bilmiyorsanız bu işi yapamazsınız. Bir bakıma, bu programlama dillerini bilmek, romancı olmadan önce okumayı öğrenmek gibidir. Bunun dışında matematiksel zekanız en üst seviyede olmalıdır. Çünkü çalışmanız tamamen kodlar, sayılar ve bazı istatistikler üzerine olacak.

Son olarak, bir kursa kaydolmanız ve ihtiyacınız olan sertifikayı almanız gerekir. İnternette siber güvenlik uzmanlığı kursları sunan birçok yer bulabilirsiniz. Bu kurslar genellikle minimum 1 haftada maksimum 2 veya 3 haftada tamamlanır. Haftalar sonra ve süreç tamamlandığında, başarılı olursanız sertifikanızı alacak ve potansiyel bir siber güvenlik uzmanı olarak kariyerinize başlamak için ilk adımı atmış olacaksınız.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Hangi Bölüm Okunmalı?

Ağ ve bilgisayar güvenliğinden sorumlu siber güvenlik uzmanı günümüzün yükselen mesleklerinden biridir. Siber saldırı yerine savunma için çalışan siber güvenlik profesyonellerinin bol fırsatları ve iyi maaşları var. Bu nedenle siber güvenlik konusunda nasıl uzman olunur sorusu araştırılan konulardan biridir.

Siber güvenlik olabilmek için üniversitelerin lisansüstü bölümlerinde siber ve bilgi güvenliği açan bölümlere gitmek gerekmektedir. Bu mesleği seçmek için üniversite okumak gerekiyor. Bu bölümlere ve üniversitelere gitmeden siber güvenlik uzmanı olmak mümkün değil.

Siber Güvenlik Uzmanı Nerede Çalışır?

Siber güvenlik uzmanları; görev yaptığı ve hizmet verdiği kurumun elektronik bilgi sisteminin güvenliğini ve korunmasını sağlayan görevlilerdir. Kamu veya özel kurumlarda çalışabilen bilgisayar teknolojilerinin ve siber ağların gelişmesi nedeniyle bu sektörde kalifiye elemana büyük ihtiyaç duyulmaktadır.

Siber Güvenlik Uzmanı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

İlk iyi şey uzman olmaktır. Siber güvenlik profesyonellerinin hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Bunun dışında, gerekli bilgileri ve altyapıyı kötü niyetli siber casuslardan tamamen korumak, nereden bakarsanız bakın eğlenceli ve güven verici bir iştir. Dezavantajı ise teknolojinin çok hızlı gelişmesi ve saldıran karanlık güçlerin her seferinde farklı ve daha güçlü tekniklerle çeşitli altyapılara saldırmasıdır.

Siber Güvenlik Uzmanı İş İmkanları 2023 Güncel

Ülkemizde ve dünyada hacker olarak bilinen hack operasyonlarını etik ilkeler çerçevesinde gerçekleştiren kişilere siber güvenlik uzmanı denir. Açık pozisyonları araştırıp markaya zarar vermeden yöneticilere raporlayan kişiler aslında mesleğin karanlık yönlerinden kurtulmuş olurlar. Bu iyi niyetli kişiler, marka eksikliklerini dile getirdikleri için çeşitli ödüllerle ödüllendiriliyor. Bu ödüller bazen çok para, bazen de bir iş fırsatıdır.

BTK Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları 2023 Net Rakamlar

BTK siber güvenlik uzmanları maaşları 25.000 TL‘dir. Siber güvenlik ortalama maaşları ise 10.000 TL ile 50.000 TL arasındadır.

Türkiye’de çalışan siber güvenlik uzmanı maaşları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Elbette bu miktar, deneyiminize ve bulunduğunuz yere göre değişecektir. Siber güvenlik uzmanı maaşı minimum 5.700 TL maksimum 26.200 TL’dir. Bu maaşlar da çalıştıkları şirketlere göre değişmektedir.