Sosyal medya ne zaman açılacak sorusu ülkeyi etkileyen afet günlerinde birçok kişi tarafından merak ediliyor. 6 Şubat’ta 10 ili etkileyen ve binlerce insanın ölümüne neden olan deprem felaketinde de en çok araştırılan sorular arasında girmeyi başardı.

Sosyal medya, yanlış haberlerin yayınlanması ve yaygınlaşması nedeniyle kısıtlandı. Bu kısıtlama doğrudan Twitter’a uygulanırken Instagram ve Facebook'un da yavaşladığı fark edildi. Ancak hükümet bu karardan kısa süre içerisinde geri adım atarak kısıtlamayı kaldırdı. Birkaç saatlik kısıtlama sonrasında milyonlarca kişi sosyal medya platformlarının ne zaman açılacağını araştırdı.

Sosyal Medya Ne Zaman Başladı?

Sosyal medya ne zaman başladı sorusu uzun yıllardır birçok kişi tarafından merak ediliyor. Günümüzde her gün milyonlarca kişinin kullandığı Twitter, Instagram, Pinterest, Facebook ve benzeri platformların tarihçesi oldukça ilgi çekici. Sosyal medya aslında 1970 yılında gönderilen ilk e-posta ile başladı.

Günümüzde 1 milyarın üzerinde kullanıcısı olan Facebook ve her gün on milyonlarca insanın giriş yaptığı Instagram’ın temelleri 50 sene öncesine dayanıyor. İlk kez yayımlanan blog sitesiyle birlikte insanlar artık günlük olarak içerik üretmeye ve bilgiler paylaşmaya başladı. Bu gelişme de 1994’e kadar uzanıyor.

Bir sonraki yıl insanların geçmiş sınıf arkadaşlarını bulabilmelerini sağlayan classmates.com yayınlandı. Böylece günlük hayattaki sosyal ilişkiler dijital platformlar üzerinden yürümeye başladı. 1999 yılında çıkan Blogger platformu ve ardından 2004’te kurulan Wordpress ile birlikte içerik üreticiliği çok daha yaygın bir hal aldı.

Sosyal Medyada Neler Oluyor?

Sosyal medyada neler oluyor sorusu için öncelikle sosyal medyanın tanımını yapmak gerekir. Sosyal medya en basit ve yalın haliyle; kullanıcıların internet üzerinden içerik ürettiği ve üretilen içerikler üzerinden etkileşime girdiği bir platformdur.

 İnteraktif iletişim üzerine kurulmuştur. Birbirine binlerce kilometre uzaklıktaki farklı kullanıcılar dahi aynı anda aynı şeyi izleyebilme fırsatına kavuşmuştur. Sosyal medyada günümüzde olanlar ise geçmişte tahmin dahi edilemeyecek şeylerdir.

Sosyal Medya Ne Zamandan Beri Var?

Sosyal medya ne zamandan beri var sorusunun yanıtı hemen yukarıda verilmiştir. Sosyal medya ilk olarak 1970’li yıllarda ilk e-postanın karşı tarafa iletilmesiyle var oldu. Sonrasında gelişen teknoloji ve buna ayak uyduran sosyal medya platformlarıyla bugün milyarlarca insan tarafından eşzamanlı olarak kullanılmaya başlandı.

Doğrudan sosyal medya platformu olarak ortaya atılan ilk gelişme ise 1978 yılına dayanıyor. Ward Christensen ve Randy Suess adlı iki arkadaş 1978 yılı içerisinde arkadaşlarıyla bilgi ve veri paylaşımında bulunmak ve irtibat kurmak için bir yazılım hayata geçirmiştir. O dönem BBS adı verilen bu yazılım her ne kadar kendileri fark etmemiş olsalar da ilk sosyal ağın temellerini atmışlardır.

Sosyal medya hakkında tüm detayları sunduk. İçeriğimiz boyunca eksik ya da hatalı bilgileri ve görüşlerinizi yorum alanına yazarak bizden geri bildirim alabilirsiniz.