Tayvan, bugün yapılan genel seçimlerde yeni liderini ve milletvekillerini seçti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Demokratik Kalkınma Partisi'nin (DPP) adayı Lai Ching-te, oyların yüzde 40'ını alarak Tayvan'ın yeni lideri oldu. Lai Ching-te'nin yardımcılığını Hsiao Mei-chin üstlenecek. Tayvan'da seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 70 olarak belirlendi.

Seçimlerde iktidardaki DPP'nin rakipleri arasında Çin Milliyetçi Partisi'nin (KMT) adayı Hou You-yi yüzde 33.4, Tayvan Halk Partisi'nin (TPP) adayı Ko Wen-je ise yüzde 26.4 oy aldı. Hiçbir parti, 113 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gereken 57 sandalyeyi kazanamadı.

Lai Ching-te, zaferinin ardından yaptığı açıklamada, Tayvan'ın ulusal savunma ve ekonomisini güçlendirmek için çalışacaklarını belirtti. Çin ile Tayvan arasındaki sürtüşmeye atıfta bulunarak Tayvan Boğazı'ndaki statükonun korunacağını ifade etti. Yeni hükümette görev alacak kişileri parti ayrımı yapmadan seçeceklerini ve yeteneklerine göre görev vereceklerini vurguladı.

Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı bir lider seçmesi, Çin ile olan ilişkilerde yeni bir dönemin başlamasına neden olabilir. Çin'in Tayvan'ı sık sık kendi toprakları olarak gördüğü ve birleşme çağrıları yaptığı bir dönemde, Lai Ching-te'nin liderliği ilişkileri daha da gerilere itebilir.