Türkiye, tarihinde bir dönüm noktasına şahit olmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gönderileceği an, bu gece 01.11'de gerçekleşecek. Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi, Florida eyaletinde düzenlenecek olan fırlatma töreniyle başlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır liderliğindeki bir heyet, Türkiye'nin uzay serüvenindeki bu kritik adımı ABD'de takip etmek üzere yola çıktı. Heyetin içinde en genç milletvekili Zehranur Aydemir ve birçok bilim insanı bulunuyor. Türk insanının nefesini tutacağı bu anlar, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentteki meydanlardan canlı izlenebilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu tarihi olayı vatandaşlarla buluşturmak amacıyla İstanbul ve Ankara'daki meydanlara özel olarak tasarlanmış "dome çadır" adı verilen dev kubbeli alanlar kurdu. Ayrıca, Ankara ODTÜ Yerleşkesi'nde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu'nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları, astronotun uzay istasyonuna yolculuğunu anbean takip edecek.

Fırlatma töreni, İstanbul ve Ankara'daki meydanlardan takip edilebilecek ve Türkiye genelinde birçok bilim merkezinde de izlenebilecek. Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Kayseri Bilim Merkezi gibi merkezlerde atölye çalışmalarından uzay filmleri gösterimlerine kadar çeşitli etkinliklerle bu önemli anlar paylaşılacak. Fırlatma töreni saat 23.00'ten itibaren izlenebilecek ve Türkiye'nin uzay serüvenindeki bu kritik adım, bilim ve teknolojiyle ilgilenen herkes için unutulmaz bir deneyim olacak.