Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde onaylanan İsveç'in NATO üyeliği, ABD yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye, ABD ve NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu vurguladı. ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık bir tutum sergilediği belirtildi.

Beyaz Saray yetkilisi, F-16 satışının NATO içinde işbirliğini artıracağını ve ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu ifade etti. Yabancı ülkelere silah satışının Kongre tarafından önemli bir role sahip olduğunu belirten yetkili, Kongre ile işbirliği içinde olduklarını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının ABD tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti. Sözcü, Başkan Biden'ın uzun süredir Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiğini ve bu satışın tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyeceğini ifade etti.

Kongre üyelerinin, İsveç'in NATO üyeliğinin Ankara'ya F-16 satışı öncesinde kilit bir değerlendirme olduğunu ifade ettiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türk Parlamentosu'nun İsveç'in NATO üyeliğini onaylayan kararı takdirle karşıladıklarını belirtti. Blinken, İsveç'in NATO üyeliğinin ittifakı daha güçlü ve birleşmiş hale getireceğini değerlendirdi.