Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan son analize göre, yapay zeka teknolojisi dünya genelinde tüm işlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyecek. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştirebileceğini belirtti.

Yapılan analizde, yapay zekanın yaygınlaşmasının faydaları ve beraberinde getirdiği riskler ele alındı. Gelişmiş ekonomilerde işlerin yüzde 60'ını etkileyebileceği öne sürülen yapay zeka, çalışanların üretkenliklerini artırma potansiyeli taşıyor. Ancak bazı durumlarda yapay zeka, insanlar tarafından yürütülen temel görevleri üstlenebilir, işgücü talebini azaltabilir ve hatta işleri ortadan kaldırabilir.

IMF'nin öngörüsüne göre, düşük gelirli ülkelerde yapay zeka, işlerin sadece yüzde 26'sını etkileyecek. Kristalina Georgieva, bu ülkelerin yapay zekadan faydalanacak altyapıya veya kalifiye işgücüne sahip olmadığını belirterek, bu durumun teknolojinin ülkeler arasındaki eşitsizliği artırabileceğini ifade etti.

Georgieva ayrıca, ülkelerin teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklemesini önlemek için önlem alması gerektiğini vurguladı. Yapay zeka teknolojisinin etkilerini dengelemek ve adaleti sağlamak için küresel çapta işbirliği ve politika geliştirmenin önemine dikkat çekti.