Zambiya'da sağlık yetkilileri, Ekim 2023'ten bu yana ülkeyi etkisi altına alan kolera salgınında ölü sayısının 374'e yükseldiğini açıkladı. Ülkenin 116 bölgesinden 45'ini etkileyen salgında son 24 saat içinde 12 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Toplamda 431 kolera vakası tespit edildiği ifade edilen açıklamada, son günlerde taburcu edilen hastaların sayısında bir düşüş olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanı Sylvia Masebo, salgına karşı mücadelede önemli bir adım olarak, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan 1,7 milyon oral kolera aşısından 1,4 milyon dozluk ilk partiyi teslim aldıklarını belirtti. Masebo, ülkedeki farklı bölgelerde ortaya çıkan acil durumları başarılı bir şekilde kontrol etmek için periyodik olarak oral kolera aşılarını kullandıklarını ifade etti.

Kolera, şiddetli ishal ve kusma ile karakterize olan bir hastalıktır. İlk belirtisi şiddetli ishaldir ve bu durum kusma ile birlikte devam eder. Hastalığın diğer belirtileri arasında sıvı kaybından dolayı şok, karın ağrısı, karın şişliği, elektrolit kaybı nedeniyle kas krampları, solunum yetersizliği ve morarma, ağızda kuruluk, kısık ses, gözlerde çökme, ciltte kırışıklık, düşük tansiyon, bitkinlik ve aşırı susama bulunmaktadır.

Zambiya'da yaşanan kolera salgını, sağlık otoriteleri tarafından sıkı bir takip altında tutulmakta olup, aşılama kampanyaları ve acil önlemlerle salgının kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.