21.02.2021, 19:16

YOĞURT ÜRETİMİ

Süt ve süt ürünleri temel besin kaynaklarımızdandır. Dünyada en çok tüketilen süt ürünlerinden biride yoğurttur. Zengin mineral ve vitamin içeriğine sahip olan yoğurt, sindirim sistemi ve bağırsak florası içinde faydalı probiyotikler içerir. Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebileceği yoğurdun 6 bin yıl önce Orta Asya’da keşfedildiği düşünülmektedir. Türkçe kelime olan yoğurtla Avrupa Kanuni Sultan Süleyman ile tanışmıştır. Devlet büyüklerine şifalı yiyecek olarak gönderilmiş ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak sevilen bir besin haline gelmiştir.

    Yoğurt üretiminde ana madde süttür. Süt kolay bozulabilen bir besin olduğu için korunmasına ve saklanmasına özen gösterilmelidir. Sütlerin toplanmasından fabrikada toplanma aşamasına kadar özel soğutucu depolar kullanılır. Fabrikaya ulaşan tüm sütlerden numune alınarak antibiyotik olup olmadığı, asitlik derecesi ve yoğunluğu incelenir. Özellikle antibiyotik yoğurtta bulunmamalıdır.

Uygun süt 4°C’de depolama tankında bekletilir. İşleneceği zaman kapalı devre borulardan geçerek üretime alınır. Süt sıcaklığı ön ısıtma ile 65°C’ye çıkartılır. Isınan sütün ayrıştırıcıda kreması alınır. Yağsız süt sistemde işlenmeye başlar. Basıncın azaltılmasıyla kaynama noktası düşen süt yeniden 65°C’de kaynatılır. Bu işlemde sütün içerisindeki su ortamdan uzaklaştırılarak besleyici maddelerin korunması sağlanır. Ayrılan krema bu aşamada kontrollü olarak sütün içerisine aktarılır. Üretilecek yoğurtun türüne göre krema kullanılır. Tam yağlı yoğurtlarda krema oranı fazla, yarım yağlı ve yağsız yoğurtta krema oranı azdır. Krema ile karıştırılan süt borular yardımıyla eleğe ulaştırılır. Eleğin görevi kremadaki yağı yüksek basınçla parçalamaktır. Parçalanan yağ eşit olarak süte katılır. İstenen yağ oranındaki süt pişirme kazanına aktarılır. Sütün pastörize edilmesi için kazan ısıtılır. Sıcaklığı 90°C ulaşan süt 10 dakika boyunca pastörize edilir. Kaynatılan süt, borular yardımıyla dinlenme kazanına alınarak uygun mayalanma sıcaklığı olan 45°C’ye kadar düşürülür.

Sütün mayalanıp yoğurt haline gelmesi için bütün şartlar hazır durumdadır.

Mayalamada endüstriyel toz kültür süte katılır. Sütün mayalanma işlemi ortalama 10 dakika sürer. Mayalanan süt, mayalanma sıcaklığı korunarak çift çeperli borularla ambalajlama ünitesine gider. 45°C sıcaklığı korunan süt ambalajlara doldurulur. Sütün mayalanması paketlemeden sonrada devam eder. Yoğurt kapları 45°C’deki inkübasyon odasına alınır. Mayalanma şartları sağlanan inkübasyon odasında mayalanma işleminin tamamlanması ve yoğurdun istenilen kıvama gelmesi için ortalama 4 saat beklemesi gerekir.

    Yoğurdun hazır olup olmadığı asitlik derecesinin ölçülmesiyle anlaşılır. Mayalanması tamamlanan yoğurt hızla soğutulur. Sıcaklığı 4°C olan soğutma bölümünde yaklaşık 10 saat bekletilir. Sütün fabrikaya ulaşmasından yoğurt halini alması için geçen süre ortalama 1 gündür.

Bu süre sonunda yoğurt sofralarımızdaki yerini almaya hazır hale gelir…

Yorumlar (1)
T.E.M. 2 hafta önce
Yoğurdun tarihi boyutunu hiç düşünmemiştim. Teşekkürler zevkle takip ediyorum yazılarınızı.
banner331
3
açık
Günün Anketi Tümü
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Yenilenen Logomuzu beğendiniz mi ?
Namaz Vakti 09 Mart 2021
İmsak 05:55
Güneş 07:19
Öğle 13:20
İkindi 16:34
Akşam 19:10
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 27 60
2. Galatasaray 28 58
3. Fenerbahçe 28 58
4. Trabzonspor 28 51
5. Alanyaspor 28 46
6. Hatayspor 28 46
7. Gaziantep FK 28 43
8. Karagümrük 28 41
9. Göztepe 28 39
10. Antalyaspor 28 36
11. Sivasspor 27 34
12. Konyaspor 27 32
13. Malatyaspor 28 31
14. Kayserispor 27 31
15. Kasımpaşa 28 30
16. Başakşehir 28 29
17. Rizespor 27 28
18. Ankaragücü 27 26
19. Erzurumspor 28 26
20. Denizlispor 27 24
21. Gençlerbirliği 27 21
Takımlar O P
1. Giresunspor 25 53
2. Samsunspor 25 50
3. İstanbulspor 25 47
4. Adana Demirspor 25 45
5. Altınordu 25 45
6. Altay 25 44
7. Tuzlaspor 25 41
8. Ankara Keçiörengücü 25 40
9. Bursaspor 25 34
10. Ümraniye 25 34
11. Bandırmaspor 25 32
12. Boluspor 25 29
13. Adanaspor 25 27
14. Menemenspor 25 27
15. Balıkesirspor 25 26
16. Akhisar Bld.Spor 25 22
17. Ankaraspor 25 16
18. Eskişehirspor 25 7
Takımlar O P
1. Man City 28 65
2. M. United 28 54
3. Leicester City 28 53
4. Chelsea 28 50
5. West Ham 27 48
6. Everton 27 46
7. Tottenham 27 45
8. Liverpool 28 43
9. Aston Villa 26 40
10. Arsenal 27 38
11. Leeds United 27 35
12. Wolverhampton 28 35
13. Crystal Palace 28 34
14. Southampton 27 33
15. Burnley 28 30
16. Newcastle 27 27
17. Brighton 27 26
18. Fulham 28 26
19. West Bromwich 28 18
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 25 59
2. Barcelona 26 56
3. Real Madrid 26 54
4. Sevilla 25 48
5. Real Sociedad 26 45
6. Real Betis 26 42
7. Villarreal 26 37
8. Athletic Bilbao 25 33
9. Celta de Vigo 26 33
10. Granada 26 33
11. Levante 26 32
12. Valencia 26 30
13. Osasuna 26 28
14. Cádiz 26 28
15. Getafe 26 27
16. Real Valladolid 26 25
17. Elche 25 24
18. Eibar 26 22
19. Deportivo Alaves 26 22
20. Huesca 26 20
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@